EN | TR

Dünya Menopoz Günü

18 Ekim 2021 Pazartesi

18 EKİM DÜNYA MENOPOZ GÜNÜ
Menopoz, kadınların üreme çağından over fonksiyonlarındaki gerilemeye bağlı üreme yeteneğinin kaybolduğu çağa geçtiği yaşam dönemidir. Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) tanımına göre ise menopoz; ovaryum aktivitesinin yitirilmesi sonucunda menstrüasyonun kalıcı olarak sonlanmasıdır. Aslında menopoz bir hastalık değil, doğal bir geçiş sürecidir. Menopoza girme yaşı ülkeden ülkeye farklılık göstermekle birlikte Dünya’da menopoza girme yaşı ortalama 50-52 civarındadır. Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği ülkemizde menopoza girme yaşının 47-49 arasında olduğunu belirtmektedir. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, 2030 yılına kadar 50 yaş ve üzerindeki kadınların sayısı 1.2 milyarı bulacak ve bu kadınların neredeyse tamamı hayatının geri kalanını menopoz ile birlikte yaşayacaktır. Uluslararası Menopoz Topluluğu’nun 2021 Dünya Menopoz Günü teması “Kemik Sağlığı” olarak belirlenmiştir. Tüm dünyadaki kadınların menopoz ve menopozla ilgili sağlık sorunları açısından bilinçlendirilmesi amacıyla Uluslararası Menopoz Topluluğu ve Dünya Sağlık Örgütü 18 Ekim’i “Dünya Menopoz Günü” olarak kabul etmiştir.
Günün amacı menopoz ve menopozla ilgili sağlık sorunları açısından farkındalığı arttırmak ve bu dönemdeki kadınların sağlığını iyileştirmek için gerekli bilgilere ulaşmasını hedeflemektedir.

Hazırlayanlar
Asya CENGİZ (Ebelik Bölümü Öğrencisi)
Berfin ÇINAR (Ebelik Bölümü Öğrencisi)
Berfin ÇOBAN (Ebelik Bölümü Öğrencisi)